Milyen okok állhatnak a magas vérnyomás hátterében?

591
HOZZÁSZÓLÁS:

Idősek vérnyomása

A szisztolés vérnyomás emelkedése a gyakori. Ennek hátterében a nagy artériák rugalmasságának romlása áll.vernyomas-meres-idos-ember

A csak szisztolés vérnyomás-emelkedést is kezelni kell, mert ártalmas a szívre. Ugyanakkor az idős kort is figyelembe kell venni.

Alapelvként elfogadott, hogy 60 év felett akkor kell kezelni a szisztolés hipertóniát, ha az eléri vagy meghaladja a 160 Hgmm-t.

„Fehérköpeny” hipertónia

Nincs olyan hipertóniás, aki ne panaszkodna a vérnyomás ingadozására. Leggyakoribb ok az orvosi rendelőben fellépő „drukk”.

Ez sokszor vezet téves diagnózishoz is. Az ambuláns vérnyomás-monitorozás mélyebb bepillantást enged a vérnyomást emelő folyamatokba.

A kora reggeli vérnyomáscsúcs élettani okokra vezethető vissza. Az infarktus fokozott kockázatával az éjszakai vérnyomás-emelkedés hozható kapcsolatba.

Kövérek vérnyomása

A hipertóniások gyakran kövérek is. Náluk kettős veszélyeztetés van. Ezért sokan hajlanak arra, hogy az elhízottaknál lefelé módosítsák az előírt vérnyomás-értéket, hogy a szívbetegség rizikóját kellően mérsékelhessék.

Kövérség esetén tehát törekedni kell a 120/80 Hgmm-es „álomhatár” felé. A fogyás segíthet ebben, mert 1 kg leadásával 1,6/1,1 Hgmm-es vérnyomáscsökkenés érhető el.

Öröklődő magas vérnyomás

A genetika előretörése ezen a területen is érezhető. A hipertónia családi halmozódása láttán már amúgy is sejtettük, hogy ebben örökletes hajlam is szerepet játszik.

A hajlamosító gén megtalálása nem sokáig váratott magára. Hatása azonban nem domináns. A 825T felfedezése érdekes módon az életmód és a környezet szerepét erősítette meg a betegség kialakulásában.

Az örökölt genetikai teher nagyobb kockázatot jelent a hipertónia kialakulására, de betegséggé csak akkor válik, ha ehhez életmódbeli tényezők is hozzájárulnak.

591
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]