Milyen hatással van a kávé, a stressz és a dohányzás a vérnyomásra?

580
HOZZÁSZÓLÁS:

A kávé fő hatóanyaga a koffein, az erek egy részét tágítja, más részét szűkíti. Az alacsony vérnyomást emelheti 1-2 kávé, a normális vérnyomást – az arra érzékeny egyének kivételével – nem befolyásolja.dohanyzas

Napi 3-4 kávénál többet azonban egyébként sem ajánlott fogyasztani, mert erősen növeli a pulzusszámot, ezáltal emelheti a vérnyomást is, emellett izgatottságot, szorongást, fokozott bél-működést és gyomorsavtúltengést okozhat.

Ez utóbbi pedig fokozza az étvágyat. Mindemellett vizelethajtó hatását is tapasztalhatjuk. A korábban már említett káliumürítő képessége miatt a túlzásba vitt kávéivás gyakori fáradtságérzést okoz.

Stressz

A stressz önmagában nem betegség, hanem a szervezet egy természetes védekező reakciója.

Bizonyos formája – az ún. pozitív stresszélmény (sikeres munka, örömmel végzett tevékenység) hasznos lehet: növeli a teljesítőképességet, elősegíti a nehézségek leküzdését.

Van azonban a szervezetre káros hatású negatív stressz is: ilyen pl. a hosszabb időn át fennálló, szorongást okozó teljesítménydrukk, önértékelési zavarok, munkahelyi, családi feszültségek, megoldatlan problémák.

A hipertóniásoknak van egy csoportja, akik munkájukban ugyan lelkiismeretesek, törekvők, de könnyen felizgathatók, indulatosak, s állandóan időzavarban vannak. Ezek az emberek a stresszfaktorokra túlzottan, pl. hipertóniával reagálnak. A stressz egy részét nem tudjuk elkerülni, de csökkenteni tudjuk különböző relaxációs tevékenységekkel, mozgásterápiával, rendszeres sportolással.

Dohányzás

Magyarországon mintegy 1,5 millió férfi és 1 millió nő dohányzik. A dohányzók között közel kétszer gyakoribb a hipertónia, mint a nem dohányzók között. A cigarettában lévő nikotin erős érszűkítő hatású, s a vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelés hatásfokát is jelentősen csökkenti!

Mindemellett nem elhanyagolható daganatokat előidéző hatása sem: szájüregi, tüdő-, vese-, húgyhólyagrákra hajlamosít leginkább. Ha egy hipertóniás ember még dohányzik is, az négyszeresére emeli az infarktus kockázatát. A dohányzó ember vérében erősen lecsökken a védő hatású HDL, azaz ún. „jó” koleszterinszint, ugyanakkor fokozódik a véralvadási készség, ami érelzáródást okozhat.

Egyetlen szál cigarettából 2-8 mg, egyetlen szál szivarból 10 mg nikotin jut be a szervezetbe. A halálos dózis 60 mg körül van. Nem kétséges tehát, hogy a dohányzás teljes elhagyása szükséges.

Van azonban valami, ami átmenetileg nehézséget okozhat a súlycsökkentésben: a dohányzás elhagyásával ugyanis lassul az alapanyagcsere, nő az étvágy, s azonos kalóriabevitel mellett is 2-4- kg-os súlytöbblet alakulhat ki. Ez azonban nem mentség a dohányzás megtartására. Még nagyobb odafigyeléssel, még több mozgással ez az átmeneti nehézség megoldható.

A dohányáruban lévő nikotin azzal segíti a fogyást, hogy megemeli a sejtek anyagcsere-sebességét, vagyis a normálisnál több kalóriát égettet el velük akkor is, amikor az egyén nem végez testgyakorlatot. Ezenkívül a nikotin kis adagban fokozza a gyomorsavtermelést, nagy adagban viszont gátolja.

Amikor a dohányzás megszűnik, újból több lesz a gyomorsav mennyisége, ami viszont növeli az étvágyat. Mindez a dohányzás egyetlen pozitív hatása. Minden más hatása azonban olyan mértékben károsítja az egész szervezetet, erősen lecsökkentve az életkilátásokat, hogy a fogyókúrázó saját érdekében jól teszi, ha nem ezzel próbálja elérni célját.

Sokan nem is gondolják, hogy milyen veszélyes vegyületeket tartalmaz a cigaretta: nehézfémek, arzén, formaldehid, daganatkeltő vegyületek egyaránt találhatók benne a nikotin mellett. Mivel a nikotin hasonló függőséget okoz, mint pl. az alkohol vagy a kábítószer, a leszokás róla egyáltalán nem könnyű, de orvosi segítséggel megoldható.

580
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]