Tényleg emeli a kávé a vérnyomásunkat?

667
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alacsony vérnyomás esetén a mérsékletes kávéfogyasztás általánosan elterjedt és okos tanács, mely szubjektíve és objektíve is használ.kave

Ebből következhetne az a feltevés, hogy a kávéfogyasztásnak a hipertónia betegség keletkezésében is szerepe van, még akkor is, ha tudjuk, hogy a koffein az agy, a szív és a vese ereit nem szűkíti, hanem tágítja.

Milyen hatása van a kávénak a magas vérnyomásra?

A magasvérnyomás-betegség kialakulása kávéfogyasztás hatására a rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyítható. Igaz, hogy sok vizsgálat bizonyította a koffein akut, rövid távú vérnyomásemelő hatását, ez azonban még nem egyenlő a magasvérnyomás betegséggel.

Sőt, azt is tapasztalhatjuk, hogy magas vérnyomás esetén elfogyasztott kávé nem emeli szabályszerűen tovább a vérnyomást még átmenetileg sem, pláne rendszeres kávéfogyasztóknál. Azok között, akik nem szoktak kávét inni, a kávé a pulzusszám mellett a vérnyomást is emeli.

Egy kísérlet során rendszeres kávéfogyasztókat vizsgáltak. A kísérlet megkezdése előtt 3 hétig nem kaptak kávét, majd két csoportra osztva őket napi 250 milligramm koffeint tartalmazó kávét kapott az egyik csoport, hasonló kávéízű koffeinmentes folyadékot a másik.

A kihagyás utáni első kávét követően 2 órával átlag 11 Hgmm-rel nőtt a vérnyomás, a másik csoportban nem változott. Az emelkedés azonban nem bizonyult tartósnak. A második napon még ugyan magasabb volt, de a 4. napra visszatért az alapszintre és a kísérlet végéig, 14 napig nem emelkedett újra. Akiknél 1 hét után megszakították a kávé adását nem következett be vérnyomásesés, ami pedig várható lett volna, ha feltételezzük a koffein tartós hatását a vérnyomásra.

A koffein szerepe a magas vérnyomás keletkezésében nem bizonyított, mégsem ajánlhatunk napi 1-2 kávénál többet hipertónia esetén, mert egyes adatok szerint egy másik szívinfarktus-rizikófaktornak, a vér koleszterinszintjének emelkedésére hajlamosíthat.

667
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]