Ismerje meg, hogyan kering a vér szervezetünkben

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Testünk 5 liter vérét a szív, ez a két részből álló szerv, tartja állandó mozgásbanerrendszer-ver-vorosversejtek. A vér a vénákból a jobb szívfélbe szívódik, majd a tüdőbe lökődik, ahol leadja a szén-dioxidot, és telítődik friss oxigénnel. Ezután bejut a bal szívfélbe, majd a testet behálózó erekben kering tovább. Útja során a vesékben megszabadul a salakanyagoktól, a gyomor és vékonybél tájékán pedig felveszi a megemésztett tápanyagokat.

A vér útja testünkben

A vér a szívtől a test távolabbi, „környéki” tájékaira az artériákban jut el. Közülük legtekintélyesebb az aorta, ami közvetlenül a szívben ered, és a mellcsont mögött húzódva a fő nyaki és karelágazásokban folytatódik. Egy kanyarulat után a mellkas és a has felé veszi az útját, miközben folytonos leágazásokat hagy maga után, majd végül a bal és jobb oldali combartériákra oszolva biztosítja a lábak vérellátását.

Az egész rendszert úthálózathoz hasonlíthatjuk, ahol az aorta a fő autópálya, és a városokhoz vezető leágazások, autóutak, az A-utak. Az ütőerek (A-utak) könnyen követhetők. A szívverés tapintható a test változatos pontjain – például a jobb kéz könyöki részénél lévő artériánál.

A toroktájékon haladó nyaki főverőeret (artéria carotis) is megtalálhatja az olvasó, ha lazán tapintja a nyakát az Ádámcsutka magasságában oldalt, és érezni fogja a nyaki aorta lüktetését. Ha megijedünk vagy hirtelen izgatottá válunk, a szívünk gyorsabban kezd verni, és rögvest felfigyelünk a heves szívdobogásra. Ha valaki nem nagyon túltáplált, akkor a bőre alatt könnyűszerrel érezheti a szíve lüktetését, és követheti a szervezete vészreakcióit a különféle élethelyzetekben.

Az ágyéktájon megkereshetjük a combartériát, ami a comb és a lábszár vérellátását biztosítja.

Valamennyi A-szintű artéria további elágazásokat, kisebb B-utakat eredményez, amelyek a különböző izmokhoz és szervekhez vezetnek. Ezek az erek kisebb elágazódásokban folytatódnak, majd az arteriolákat elhagyva a mikroszkopikus méretű erecskékben végződnek. A vérkeringés végső ágai a testet behálózó, mintegy 0,01 mm átmérőjű hajszálerek, kapillárisok.

Hogyan zajlik a vérkeringés?

Az arterioláktól a hajszálerekhez vezető érpályák oxigénben és tápanyagokban gazdag vért szállítanak. A környező szövetekhez és sejtekhez menő végső összeköttetést a hajszálerek valósítják meg. Az egészséges szervezetben a nagyobb molekulák és sejtek az érpályák falain belül maradnak, és csak némely fehérvérsejt képes áthatolni a falukon. Ha sérülés vagy bakteriális fertőzés gyulladást okoz, a sérült sejtek hisztamint választanak ki, és a hajszálerek falai áteresztővé válnak. A vérplazma és az alakos elemek kilépnek az érpályából, a szövetek közötti térbe kerülnek, és így duzzanatokat, elszíneződést okoznak.

Ahogy az oxigén és a tápanyagok a kapillárisok falain keresztül kifelé áramlanak, ugyanúgy a sejt anyagcseretermékei bekerülnek a hajszálerek hálózatába. Az erecskék kisebb vivőerekbe, vénákba torkollanak, amelyek egyre nagyobb és szélesebb véredényekbe egyesülnek, majd a szív és tüdő felé vezető fővénákban végződnek. Ilyeténképpen a hajszálerek az arteriális keringés legvégső elágazásai, egyben a vénás keringés legelső ágacskái, létfontosságú hidat képezve a két rendszer között.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]