Hogyan zajlik a vérnyomás szabályozása?

597
HOZZÁSZÓLÁS:

Az artériák rugalmas visszapattanásán túl két további tényező szabályozza a vérnyomást: a véráramlás sebessége, továbbá a véredények ellenállása az áramlással szemben.vernyomas-1

A vérnyomás szabályzása

A keringő vér áramlását összetett idegi és kémiai hatások módosítják, annak érdekében, hogy a szervezet pillanatnyilag uralkodó, éppen legfontosabb igényét elégítsék ki.

Étkezés után a vegetatív idegrendszer – a szervezet tudati szabályozása alá nem eső, önálló idegrendszere – kitágítja a gyomort és a vékonybeleket ellátó artériákat. Ennek köszönhetően fokozódik az emésztőrendszer vérellátása, ami azzal ellensúlyozódik, hogy a test valamely más részében, ahol nincs égető szükség nagyobb mennyiségű vérre, az artériák összeszűkülnek, és azon a területen csökken a vérbőség.

Veszélyhelyzetben, vagy ha idegesek, dühösek vagyunk, a mellékvese reflexszerűen fokozza az adrenalin-stresszhormon kiválasztását, ami viszont szaporává teszi a szívverést, és a bőr felől, valamint egyéb területekről a vért a lábizmokhoz irányítja. Ez a háttere annak, hogy a megijesztett vagy dühös ember elsápad, és ez készít elő bennünket a harc vagy menekülés egyszerű veszélyreakciójára.

A véráramlás az egyén aktivitási állapotától függően is nagyon változó lehet. Nyugalomban általában percenként 5 liter az átáramló vér mennyisége, de huzamosabb testedzéskor, kocogáskor, öt-hatszorosára is fokozódhat, amikor a szívünk is hevesebben dobog.

A vérkeringésnek az a sajátossága, hogy a szervezet pillanatnyi igényeinek eleget téve gyorsan képes a véráram folyási sebességét, a perctérfogatot változtatni, ráirányítja a figyelmet a keringő vérrel szembeni ellenállás kiemelkedő fontosságára.

Az ellenállásért részben a vér sűrűsége felelős – azaz minél sűrűbb egy folyadék, annál nagyobb erővel lehet csak átpréselni egy szűk keresztmetszetű csövön. Egészségesen működő szervezetben a vér sűrűsége állandó, ezért az állandó vérnyomás fenntartása szempontjából a véredények keresztmetszete a döntő.

Ez vezet bennünket az arteriolákhoz, amelyek mindent eldöntőén meghatározzák, hogy a vérnyomás biztonságos határok között marad-e, vagy az egekbe szökik, és az egészséget, sőt, az életet is fenyegeti. Az arterioláknak oroszlánrészük van abban, hogy a hajszálerek felé haladó vérnek a nyomása lezuhan a rajtuk keresztül történő átfolyás során.

Az átmérőjük tág határok között változhat aszerint, hogy az érfal izomzata elernyedt vagy összehúzódott állapotban van-e. Ezt a központi idegrendszer felől érkező impulzusok határozzák meg. A szabályozást az agy alsó részében lévő vazomotorközpont irányítja, és az üzeneteket a vegetatív idegrendszer pályái közvetítik az érfal izomsejtjeihez.

Ha a szívből kikerülő vér mennyisége csökken (például valamilyen hirtelen vérzés következtében), a vérnyomásesés bizonyos fokig ellensúlyozható az arteriolák falainak összehúzódásával. Ha a szívből jövő vér áramlása fokozódik, a vérnyomás állandóságának érdekében az arteriolák fala kitágul.

Előfordulhat, hogy valami meggátolja az érfalak tágulását, és ilyenkor vagy csökkennie kell a rajtuk áthaladó vér mennyiségének, vagy pedig megemelkedik a vérnyomás. A szív továbbra is igyekszik, hogy a vért eljuttassa a test különböző részeibe, de ez nagy ellenállásba ütközik.

Következésképpen, ha az arteriolák keresztmetszete nagyon beszűkült, a szívnek nagyobb erővel kell pumpálnia a vért. Az áramlás megtörténik, de csak a vérnyomás kárára tud megvalósulni, ami eközben egyre csak emelkedik.

A vese szintén komoly szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A veseműködés szigorúan állandó vérellátást igényel. Ha ez valamiért akadozik, válaszul a vese azonnal megkezdi a renin termelését. Ez az enzim elősegíti a vérben az angiotenzinképződést, ami viszont az érfalak összehúzódását fokozza, és így emeli a vérnyomást, ami javítja a vese vérellátását.

597
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]