Ismerje meg a vérnyomásmérők típusait

614
HOZZÁSZÓLÁS:

A vérnyomásmérők nagyon egyszerű fizikai elven működő eszközök. Ismerkedjünk meg a leggyakrabban használt vérnyomásmérők felépítésével.alacsony-vernyomas - mero

A higanyos vérnyomásmérők

A higanyos vérnyomásmérőben a mandzsetta nyomása egy üvegcsőben lévő higanyoszlopot emel meg. A higanyoszlop hidrosztatikai nyomása tart egyensúlyt a mandzsettában levő levegő nyomásával.

A higany mandzsettába való visszajutását egy szarvasbőrből készült szűrő akadályozza meg, amelyen a higany nem, de a levegő át tud hatolni. A nyomást az üvegcső mellett elhelyezett skálán lehet leolvasni.

A higanyos vérnyomásmérő csak akkor működik megfelelően, ha a cső függőleges, és a nulla szint – amely a higany mennyiségével állítható be – pontos. A legtöbb higanyos vérnyomásmérő még egy higanyzárat is tartalmaz, melynek feladata szállítás közben a higany üvegcsőbe jutását megakadályozni.

A higanyos vérnyomásmérő megbízható műszer, ezért szeretik még manapság is az orvosok. Leejtésre érzékeny. Törés esetén a környezetbe kerülő higany kénporral történő semlegesítéséről és összegyűjtéséről gondoskodni kell. Időnként a szarvasbőr szűrő cseréje elpiszkolódás miatt szükséges lehet.

A higanyos vérnyomásmérőknél az érzékelés az artéria felett elhelyezett fonendoszkóp segítségével végzett hallgatózással történik.

Az aneroid vérnyomásmérők

Az aneroid vérnyomásmérők mérőegysége mechanikus manométer. A mandzsettában lévő levegő nyomása egy membránrugót deformál, amit egy fogasléc és fogaskerék pár körmozgássá alakít. így a nyomást a tengelyhez erősített mutató és számlap segítségével lehet leolvasni.

A mechanikus szerkezet túlterhelésre, ütésre igen érzékeny, könnyen meghibásodhat, a rugó a használat során elfáradhat. Ezért pontosságáról legalább évente célszerű meggyőződni. Kis mérete és kedvező ára miatt a családorvosok által is igen kedvelt készülék. Az érzékelés a higanyos vérnyomásmérőhöz hasonlóan hallgatózással történik.

Az aneroid vérnyomásmérő részei

A házi használatú vérnyomásmérők többsége elektronikus mérőátalakítót tartalmaz. Ezekben a mérőátalakítókban a levegő nyomása egy mozgó membrán és egy tőle elektromosan elszigetelt elektróda távolságának megváltozását okozza.

A mozgó membrán és az álló elektróda együtt egy nyomással hangolható kondenzátort alkotnak. A kondenzátor kapacitásának változását elektronikus áramkörök frekvenciajellé alakítják. A mérőátalakító kimenő jelét mikroprocesszoros feldolgozó egység értékeli ki és gondoskodik a nyomás kijelzéséről.

Az elektronikus mérőátalakítók általában a teljes mérési tartományban + 3 Hgmm pontosságúak. Ütésre, rázkódásra kevéssé érzékenyek, nagyon megbízhatók. A gyakorlatban kétféle elektronikus vérnyomásmérő terjedt el:

  • a félautomatának nevezett készülék, amelynél a felfújás kézipumpával történik, a leengedés és a kiértékelés pedig automatikus;
  • a teljesen automata készülékek, amelyek beépített miniatűr kompresszorral fújják fel a mandzsettát, a leengedés és a kiértékelés is automatikus.

A vérnyomás érzékelése az oszcillometriás módszer alapján történik. A mérés végén a készülék kijelzi a szisztolés és a diasztolés értéket, valamint a pulzusszámot.

Az utóbbi néhány évben megjelentek a csuklón, illetve az ujjon mérő elektronikus vérnyomásmérők is. A hazai tapasztalatok szerint a csuklón mérő készülékek által mutatott vérnyomásérték közelítőleg megegyezik a felkaron mért vérnyomás értékével akkor, ha a páciens érrendszere jó állapotban van.

Általában a többé-kevésbé egészséges emberek vérnyomásának az ellenőrzésére ajánljuk. A csuklón mérő vérnyomásmérők esetén ügyelni kell arra, hogy a csuklót a szívvel megegyező magasságba emeljük, ellenkező esetben a hidrosztatikai nyomás 20-30 Hgmm-rel is meghamisíthatja a mérést.

A csuklón mérő készülékek használatát nem javasoljuk tartósan magas vérnyomás, cukorbetegség, vesebetegség, ödéma, érszűkület, érelmeszesedés esetén. Nem javasolt a használata akkor sem, ha valakinek nagyon vastag a csuklója.
Az ujjon való vérnyomásmérésnek hasonlók az ellenjavallatai, mint a csuklón történő mérésnél. A készülékek az érrendszer állapotára, az ujj méretére és a benne elhelyezkedő erek helyzetére fokozottan érzékenyek.

614
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]